Zaten bir model ya fiziksel ya da matematiksel olabilir. Fiziksel model beni ilgilendirmiyor. Biz işimize bakalım. Matematiksel model şudur : gerçek hayatta birşey olur ve siz bu olan şeyin çözümünü matematiksel yöntemlerle bulmaya çalışırsınız. Bu sayede dersten niye kaldığınızı, bakkala olan borçların niye arttığını, siyasi partinizin neden küme düştüğünü veya kız arkadaşınızın sizi niye terk ettiği gibi konuları elle tutulabilir can sıkıcı ama mükemmel çözümlerle olayın izahını yaparsınız. Bu sayede bir sistemin hem davranışlarını inceler veya sistemin gitmesini istediğiniz gibi gitmesi hususunda yöntemler belirlersiniz.
Gördünüz mü ? Hani matematik sayısal bir bilimdi. Matematikçiler hayatın ne olduğunu anlamayan duygusuz insanlardı. Bu söylemlere devam edin. Dedim ya biz işimize bakalım.Matematiksel model bir olayın veya sürecin davranışını inceliyor. Bu yüzden de dinamik. Hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz bir yöntem matematiksel modellemede mevcut. Tek yapmanız gereken doğru doneyi doğru yerde kullanmak.
Aslında olay şu :
Aslı Ahmetten ayrılır. Ahmet buna çok üzülür. Aslı da üzülür mü acaba ? sorusunun yanıtında iki şey gizlidir. 1) ayrılık 2) üzüntü. Doğru doneleri doğru yere koyalım.
Ahmet + aslı —>>başlangıç değerleri–>>matematiksel modelleme () –>>sonlangıç değerleri–>>üzüntü
çok abstract bir çözümleme oldu. Lakin bunun böyle olması normal : çarka dahil olan doneler statik-dinamik; tek-çok amaçlı; değişken-sabit gibi bir çok niteliğe sahip ve eğer bu içeriğe de girersek ufaktan tez yapmış oluruz. Bir de şöyle bi durum var. diyelim benim hayatımda s= (g+b)/y gibi bir modellemem var.
s=olayın sonucu
g=girdiler
b=benim o anki modum
y = yaşım olsun
bu benim kendi modellemem. sanırım olayı bi üst seviyeye çıkarmış olduk. Neyse işimize bakalım. Modellemeler mantık üzerine kurulur. bu mantık oluşturmada da en önemli üç şey vardır : Gerçek dünya (), Problem(), Araçlar(). Bu üç objeyi olayda modellemeye başvurmadan çok iyi analiz etmek gerek. Daha sonra mantıklı bir akım şeması çizip, geçerliliği kontrol etmeye bakmalı. Graf teorisi güzeldir. Çizge kuramı olarak ta bilinen bu problemin olayı şudur :
Şekilleri birbirinden farklı olan havaalanı terminallerinin hangisinin kullanılmasının uygun olacağının belirlenmesinde matematiksel modelleme kullanılır.
Model fiyat, toplam oda sayısı, her kattaki oda sayısı, yatak vb. nesneleri içerir. Bu model otelin idare edilmesinde yardımcı olmaktadır.
Dünya ülkelerinin seçim metotları ve bunların geçerliliği incelenirse en çok tercih edilen iki seçim metodunu ele alarak bunları modeller yardımıyla karşılaştırılabilinir.
Bu seçim metotlarını kullanarak süper ligde ilk üç takımın sıralamalarının belirlenmesinde bu modelleme kullanılabilir.
Bir binanın yüksekliği bir felaket anında kaçışı zorlaştırır. Binanın X dakika içinde boşaltılabilmesi için bir matematiksel model kurgulanırsa bu model ile binanın yüksekliği, maksimum kapasite ve kullanılabilecek boşaltma metotlarının türleri söylenilebilir.
*İstasyonlarda Matematiksel Modelleme
Manevra alanlarının yapısı göz önüne alınarak vagonların bu alanda manevra sayısını en aza indirgeyecek şekilde konumlandırılması sağlanmıştır
Hope it gives an idea.